Weetjes

Weetjes

Wanneer tanden poetsen niet lukt, andere opties?

Het tanden poetsen lukt niet bij jouw hond of kat? Maar dit is nu net wel de ideale verzorging om tandplak en -steen te voorkomen. Wij stellen de andere opties graag eens aan jullie voor.

Één van de andere opties is het poetsen met doekjes. Wanneer de tandenborstel het probleem vormt kan je het proberen met verband gaasjes ofwel met de tandenpoetsdoekjes. Deze doekjes bevatten de ‘tandpasta’ al.

Als de handeling dan toch het probleem zou zijn heb je nog vele andere opties

 • Enzymatisch mondwater: Dit kan je vergelijken met het mondwater dat wij als mens ook doen na het tandenpoetsen, het verschil is dat jouw hond of kat deze wel mag opdrinken. De enzymen die ook in de tandpasta aanwezig zijn, zitten in dit mondwater waardoor een slechte adem en tandplak ook voorkomen kunnen worden. Dit kan je dagelijks toevoegen aan het drinkwater.
 • Enzymatisch tandenpoeder: Dit kan je over de brokjes/het nat voer doen. Voordeel ten opzichte van het mondwater is dat het poeder allemaal kleine korreltjes zijn die meer tussen de tanden komen en zo een licht schurend effect hebben.
 • Enzymatische snoepjes: Dit is niet jouw standaard dental stick die je in de supermarkt of dierenspeciaalzaak vind, maar eentje waar ook enzymen inzitten zodat tandplak vermindert wordt en geen calorie bom is. Onze dental sticks of brokjes voor hond en kat zijn zeker een aanrader wanneer bovenstaande niet lukken. Maar waarom?
  • Jouw huisdier wordt beloond
  • Op het kauwen zijn ze even bezig en is er ook een mechanische reiniging
  • Wij hebben diverse varianten en gradaties van hardheid erin. Ideaal voor gevoelig tandjes of echte kauwers.
  • Ze zitten niet gevuld met calorieën
  • Ze bevatten ook de enzymen van de tandpasta

Heb jij vragen? Vraag gerust ernaar aan onze balie.

De snack van de maand


De snack van maart is natuurlijk één van onze tandensnoepjes. De orozyme bucco fresh croqs zijn het ideale tandensnoepje voor hond en kat. Wat maakt deze snoepjes nu zo goed?

 • Ze zijn calorie arm, hierdoor kan je jouw huisdier dus meermaals belonen met een tandensnoepje
 • Ze bevatten een specifieke alg die via het darmstelsel opgenomen wordt en hierna via de speekselklieren uitgescheiden wordt. Hierdoor bevat het speeksel dus eigenlijk al een enzymatische werking zelf
 • Na een aantal weken wordt de mondgeur beter
 • Na een aantal maanden wordt het tandsteen weker waardoor dit loskomt en gemakkelijker los kan komen

Waren de croqs geen succes? Het tandenpoeder werkt op dezelfde manier!

Het ideaal poetsen van de tanden


Dagelijks tanden poetsen is het ideale om tandsteen te voorkomen. Voor de meeste eigenaars is dit een opgave maar de doorzetter wint wel.

Hoe begin je er juist aan?

 1. Laat je huisdier wennen aan het aanraken van zijn mond, lippen opheffen en een tandenborstel gewenning. Probeer de lippen van je huisdier op te heffen zonder een stressreactie te veroorzaken. Zolang de stress reactie optreed kan je de tandenborstel nog niet boven halen. Wanneer er geen stress meer is met het aanraken van lippen met de handen kan je stilaan beginnen met de tandborstel uit te nemen. Streel er mee rond de lippen en op de kaken tot het dier er comfortabel bij is.
 2. Je dier kent de aanrakingen en is er rustig bij? Top, dan gaan we over naar de mond te kunnen openen. We moeten natuurlijk ook de binnenzijde van de tanden kunnen bekijken en poetsen. Wanneer dit goed gaat kan je jouw inspectie eens volledig doen. Waar zit het meeste tandsteen/ -plak en op welke punten moet er gelet worden…
 3. Poetsen met de vinger. Voordat we van start gaan met de borstel gaan we eerst proberen de tanden te poetsen met onze vingers. Dit is niets vreemd voor de hond omdat ze ook al snoepjes uit onze handen nemen. 
 4. Wanneer het met de vinger goed lukt kan je al eens proberen om een tandenborstel meer en meer te gebruiken. Probeer eerst 1 kwadrant van jouw hond (bijvoorbeeld bovenkaak links) met de borstel te poetsen en de rest nog steeds met de vingers. Ga dan langzaam over naar steeds meer en meer de borstel te gebruiken.

Het is wel van belang om je huisdier elke stap grondig te belonen zodat ze weten dat dit goed is en dat dit ook steeds vlotter en vlotter gaat voor hen.

Heb je vragen? Neem gerust contact op of kom eens langs aan onze balie.

De snijtanden van jouw konijn & knaagdier


Wist je dat de snijtanden van een cavia en konijn hun hele leven doorgroeien? En dat hun kiesjes maalbewegingen moeten maken om goed af te slijten? Daarom is het geven van correct ruw voeder zoals hooi, kruiden en groenten zeer belangrijk.

Te lange of scheefgroeiende snijtanden kunnen geknipt of afgeslepen worden. Bij het afknippen zijn er zeker risico’s verbonden. Door de grote druk op de snijtanden kunnen kleine scheurtjes ontstaan tot onder het tandvlees, waar later tandwortelabcessen kunnen ontstaan. De tanden kunnen splijten, en er ontstaan scherpe randjes die in de tong of de lippen kunnen prikken.

We kunnen het gebit het beste behandelen onder narcose. We slijpen de snijtanden in de goede stand. Als de snijtanden regelmatig bijgeslepen moeten worden, dan is het beter om ze te verwijderen. Dit gebeurt ook onder algehele narcose. Met een speciale tang worden de snijtanden losgewrikt en verwijderd. Het is een secuur werkje omdat de snijtanden hele lange wortels hebben die in het geheel eruit gehaald moeten worden, anders groeien ze weer aan.

Voor een volledige controle van de stand van de tanden kan er best een RX foto, gemaakt worden. Hierdoor krijgen we tevens een beeld van de wortels van de tanden die in de kaak zitten.

Instagram posts