Weetjes

Weetjes

Waarvoor kunt u bij ons terecht?


Consultaties:

U kunt bij ons terecht met al uw huisdieren.

Wij behandelen zowel honden, katten, konijnen en knaagdieren als ook vogels, reptielen en pluimvee.

Wij staan graag in voor de gezondheidscontrole van uw dier door middel van (jaarlijkse) check-ups en de vaccinaties.

In geval van ziekte of aandoeningen staan wij klaar om u en uw dier de beste zorgen aan te bieden.

Voor de consultaties kunt u dagelijks bij ons terecht tijdens de vrije spreekuren of na afspraak, maar ook huisbezoeken zijn mogelijk.


De Balie:

De balie is elke dag (behalve op zondag) doorlopend geopend. Aan de balie helpen onze assitenten u gaag bij het afhalen van voeding, medicatie of andere producten. Zij staan steeds klaar om u het nodige advies en allerlei informatie te geven.


Chirurgie:

In onze praktijk worden er dagelijks operaties uitgevoerd, meestal in de voormiddag. De operaties die uitgevoerd worden gaan van de routine ingrepen zoals sterilisaties en castraties tot meer uitgebreide operaties zoals het bv het verwijderen van gezwellen of blaasstenen tot pootamputatie.

Voor orthopedische ingrepen en uitgebreide oogoperaties werken we samen met gastchirurgen Henk en Ellen.

Al onze patiënten worden tijdens de operatie  (met gasnarcose) continu opgevolgd door middel van een monitor die de ademhaling en de hartfrequentie registreert. Dit geeft een zeer veilige narcose. Na de operatie houden we het dier nog graag even onder toezicht, mogelijks in de couveuse, maar meestal mag de patiënt dezelfde dag nog naar huis.


Tandbehandelingen:

Naast operaties, kan u in onze praktijk ook terecht voor tandbehandelingen. Hiervoor zijn wij uitgerust met de nodige gespecialiseerde apparatuur. Bij honden en katten gaat het meestal om het verwijderen van tandsteen. In sommige gevallen dienen er dan ook tandextracties uitgevoerd te worden, mogelijks met het klieven van de tand of het uitboren van wortelresten. Hiervoor volgde dierenarts Steven een bijkomende opleiding.

Naast honden en katten, voeren wij ook tandbehandelingen uit bij konijnen en knaagdieren zoals cavia's, chinchilla's en ratten.


Radiologie/ echografie:

De praktijk beschikt over een modern röntgentoestel met digitale ontwikkelaar.

Op deze manier kunnen wij snel hoog kwalitatieve röntgenfoto's maken, digitaal bewaren en doorsturen.

Voor het uitvoeren van uitgebreidere echografieën werken wij samen met gespecialiseerd collega dierenarts Frederic.


Bloedonderzoek:

Wij beschikken over een bloedanalyseapparaat zodat wij in huis bloedonderzoeken kunnen uitvoeren. We bekomen het resultaat al na enkele minuten en kunnen dus zeer snel ingrijpen indien nodig. Een bloedonderzoek wordt uitgevoerd ter diagnosestelling maar kan ook dienen ter gezondheidscontrole. Een pre-anaesthetisch bloedonderzoek verhoogt de veiligheid van de ingreep.

-Een dierenverzekering? waarom?-


Een dierenverzekering is zeker handig! Maar wat dekt de verzekering nu juist?

Dat is afhankelijk van de maatschappij. Vraag dus zeker voordat je beslist een offerte aan!

Wat valt er mogelijks onder de verzekering van jouw huisdier:

 • Raadplegingen
 • Chirurgische ingrepen
 • MRI scans & RX foto’s
 • Echografie
 • Hospitalisatie kosten
 • Vaccinatie
 • Antiparasitaire behandelingen
 • Jaarlijkse controle
 • Sterilisatie

 

Heb je nog vragen? Stel ze gerust aan ons of neem eens contact op met de maatschappij van jouw keuze.

-Leren nageltjes knippen bij jouw kitten. Hoe?-


Hoe begin je eraan?

 1. Oefen op het aanraken van de gevoelige pootjes: dit zou je kunnen doen in allerlei houdingen. BV ook op de rug bij kittens & puppies, om er dan later een houding aan te koppelen. Laat het jonge dier ook wennen aan jouw aanrakingen. Associëer dit aanraken wel met een beloning zoals het strelen achter de oortjes, snoepjes, …
 2. Opbouwen: bouw dit verder op met het aanraken van het pootje met meerdere vingers. Wissel ook af van pootje.
 3. Gaat alles goed? Probeer het pootje eens op te nemen en zet er een lichte druk op. Dit zal je nodig hebben om de klauwen naar buiten te duwen. Het duwen gaat pas wanneer je met jouw volledige hand de poot kan optillen. Dus ga zeker niet te snel. Vergeet hierbij ook niet te belonen.
 4. Nagelschaar: Leg de nagelschaar bij jouw huisdier in de buurt. Beloon de gewenning wanneer hij/zij comfortabel wordt in het bijzijn van de schaar. Neem de schaar ook eens in je hand en knip dan eens in de lucht, hierdoor ziet jouw huisdier ook wat je gaat doen. Bij diertjes die heel gevoelig zijn voor geluid kan je tijdens de normale activiteiten al eens spaghetti doorknippen om zo de gewenning te maken aan het knipgeluid.
 5. Wanneer alles tot hier goed verloopt kan je beginnen met nageltje per nageltje te knippen en het langzaam opbouwen tot je de volledige poot kan knippen en zo verder tot je alles gedaan krijgt.

In de bijlage vind je ook een foto tot hoe ver je mag knippen, opgelet dat je zeker UIT de roze zone blijft. Heb je verder nog vragen? Neem gerust contact met ons op.


-Eerst Hulp Bij een nieuwe puppy-

Wanneer je een nieuwe puppy aanschaft zijn er een paar zaken die je zeker in huis moet halen. We sommen ze hier even de essentiële zaken voor je op.

 • Een slaap/rustplaats. Dit kan vanalles zijn van een hondenmandje tot een bench. Het moet wel echt dienen als rustplaats en niet gebruikt worden om te straffen.
 • Een drink & voederbakje. Je neemt best al het formaat voor je volwassen hond zodat je niet meteen moet wisselen. Het is ook interessant om een extra drinkbakje voor buiten en op reis te hebben.
 • Vachtverzorgingsmateriaal. Elk vachttype heeft nood aan een andere borstel of kam.
 • Puppies kauwen tijdens het wisselen van de tandjes op vanalles.
 • Om te wandelen raden wij een harnasje aan. Waarom een harnas? Puppies trekken vaan aan de lijn want ze zijn nog niet getraind. Bij het gebruik van een halsband kan de puppy de gevoelige delen in de nek beschadigen en bij een correct harnas is dit niet het geval.
 • Welke lijn? Een korte en lange lijn zijn beide zeer handig. De lange lijn kan je bijvoorbeeld gebruiken in een bos zodat de puppy kan rondsnuffelen. Een korte lijn kan je genruiken op drukkere plaatsen.
 • Puppy voeding. De voeding moet hoog kwalitatief zijn. Puppies hebben een zeer grote behoefte aan energie voor de groei maar ook voor het spelen en wandelen met ons. Daarom is een hoog kwalitatieve voeding zeker aangeraden.
 • Vanaf jongs af het gebit reinigen maakt het jou later ook makkelijker voor het onderhouden van dit gebit. Het beste is dagelijks de tandjes te poetsen met een geschikte tandenborstel & tandpasta. Dit kan je terugvinden in de newsflashes van maart.
 • Vraagje aan de kweker. Vraag bij afhaal vazn jouw pup ook welk ontwormingsproduct en ontvlooienproduct de kweker gebruikt en wanneer dit de laatste keer gegeven is. Dit levert goede informatie op voor ons als dierenarts voor een verderzetting.-Eerste Hulp Bij een nieuwe kitten in huis-

BASIS: wat is er zeker essentieel voor jouw nieuwe kitten?

 • Voeding : voorzie aangepaste voeding voor katjes die nog in de groei zijn
 • Eetbakjes: voorzie per kat 2 eetbakjes, liefst keramieken, met een grote opening. Een voedselpuzzel/doolhof mag hiervan deel uitmaken. Plaats deze bakjes van de muur af zodat het katje kan eten met haar rug naar de muur en het zicht op de ruimte.
 • Drinkbakjes : Stevige keramieken of glazen bakjes die niet langs het eten geplaatst worden. Waterfonteintjes vinden de meeste katten heel leuk om uit te drinken.
 • Kattenbak: Per kat horen er minstens 2 kattenbakken te zijn. Liefst een open kattenbak die groot genoeg is.
 • Zachtekattenbakvulling: fijne zand, zonder geur en zonder een plastieken zak op de bodem
 • Slaapgelegenheid: Voor katten kan alles als slaapplaats dienen. Dit mag een mandje zijn (zonder bol kussentje), een korf, een doos, dekentjes op de juiste plaats, … .
 • Krabmeubels: Voorzie meerdere krabelementen doorheen het hele huis, voornamelijk op stressplaatsen zoals doorgangen en hoeken van meubilair. Neem zowel horizontale meubels ( bijvoorbeeld van krabkarton) als verticale. Bij een nieuwe kat is het aan te raden om veel kleine, goedkope krabplankjes van karton te zetten en uit te pluizen waar je kat behoefte heeft om te krabben)
 • Speelgoedenverrijking: Speel elke d
 • Hoogte: plaats een kattenpaal op een juiste plaats, voorzie lege plankjes en meubeltjes waar de kat hoger kan gaan zitten
 • Schuilmogelijkheden: Voorzie dozen of meubels waar de kat doorheen kan of in kan gaan zitten

Extraatjes

 • Vachtverzorgingsvoorwerpen
 • Nagelschaar
 • Preventieve tandverzorging

-Tips voor een goede kweker-

Steeds vaker krijgen wij de mededeling dat mensen het moeilijk vinden om de correcte fokker te kiezen. Hier zijn enkele tips bij het bezoek aan een fokker. Belangrijk is dat zo een bezoek met een goed gevoel afgesloten wordt.

 • 1 of beide ouders zijn zeker aanwezig.
 • De kweker is ook geïntersseerd in de omgeving waarin een potentiële puppy terecht komt. Ze gaan dus ook vragen stellen aan jullie als potentiële eigenaar. Je krijgt dus niet zomaar een puppy mee en zeker niet dezelfde dag.
 • De kweker heeft ook grondig onderzoek laten doen van de puppies en ouders. Dit wilt dus zeggen dat je er ook naar kan vragen. Dit zijn onder anderen te vragen naar een stamboom, een DNA test en zelfs eventueel RX-foto’s.
 • De meeste kwekers hebben wel een wachtlijst waardoor je dus niet meteen een puppy meekrijgt. Je moet je dus aanmelden op de wachtlijst en eventueel meerdere indien je bij enkele kwekers een goed gevoel had.
 • De omgeving van de fokker is vaak huiselijk. Het is dus geen extra gebouw of een afgezonderd gebouw waar je naar toe gaat voor de puppies te zien. Dit is zo zodat de hondjes eteen gewoon raken aan een huiselijke situatie.
 • De nestjes die eventueel aanwezig zouden zijn kan je beoordelen. Hoe zien de nestjes eruit? Hoe ziet de moeder eruit? Hoe ziet de omgeving van de puppy eruit? Hygiëne is belangrijk maar als er nu een beetje urine of stoelgang ligt kan dat. De mensen zijn geen machines en zien dat ook niet meteen maat het mag zeker niet teveel zijn.
 • De kweker heeft zeker niet meer dan 3 hondenrassen ter beschikking gedurende de carriére. Het kan wel dat de kweker is gewisseld van ras maar zeker niet meer dan 3 rassen in de specialisatie van het fokker zijn.
 • Vraag ook naar de kweker in eventuele facebook groepen van jouw ras of lees de reviews online over de kweker. Een goede kweker heeft ook een goede score.

Heb je verder nog vragen of aanvullende tips mag je deze ltijd doorgeven! Hopelijk kunnen wij jullie hiermee een beetje verder helpen