Weetjes

Waarvoor kunt u bij ons terecht?


Consultaties:

U kunt bij ons terecht met al uw huisdieren.

Wij behandelen zowel honden, katten, konijnen en knaagdieren als ook vogels, reptielen en pluimvee.

Wij staan graag in voor de gezondheidscontrole van uw dier door middel van (jaarlijkse) check-ups en de vaccinaties.

In geval van ziekte of aandoeningen staan wij klaar om u en uw dier de beste zorgen aan te bieden.

Voor de consultaties kunt u dagelijks bij ons terecht tijdens de vrije spreekuren of na afspraak, maar ook huisbezoeken zijn mogelijk.


De Balie:

De balie is elke dag (behalve op zondag) doorlopend geopend. Aan de balie helpen onze assitenten u gaag bij het afhalen van voeding, medicatie of andere producten. Zij staan steeds klaar om u het nodige advies en allerlei informatie te geven.


Chirurgie:

In onze praktijk worden er dagelijks operaties uitgevoerd, meestal in de voormiddag. De operaties die uitgevoerd worden gaan van de routine ingrepen zoals sterilisaties en castraties tot meer uitgebreide operaties zoals het bv het verwijderen van gezwellen of blaasstenen tot pootamputatie.

Voor orthopedische ingrepen en uitgebreide oogoperaties werken we samen met gastchirurgen Henk en Ellen.

Al onze patiënten worden tijdens de operatie  (met gasnarcose) continu opgevolgd door middel van een monitor die de ademhaling en de hartfrequentie registreert. Dit geeft een zeer veilige narcose. Na de operatie houden we het dier nog graag even onder toezicht, mogelijks in de couveuse, maar meestal mag de patiënt dezelfde dag nog naar huis.


Tandbehandelingen:

Naast operaties, kan u in onze praktijk ook terecht voor tandbehandelingen. Hiervoor zijn wij uitgerust met de nodige gespecialiseerde apparatuur. Bij honden en katten gaat het meestal om het verwijderen van tandsteen. In sommige gevallen dienen er dan ook tandextracties uitgevoerd te worden, mogelijks met het klieven van de tand of het uitboren van wortelresten. Hiervoor volgde dierenarts Steven een bijkomende opleiding.

Naast honden en katten, voeren wij ook tandbehandelingen uit bij konijnen en knaagdieren zoals cavia's, chinchilla's en ratten.


Radiologie/ echografie:

De praktijk beschikt over een modern röntgentoestel met digitale ontwikkelaar.

Op deze manier kunnen wij snel hoog kwalitatieve röntgenfoto's maken, digitaal bewaren en doorsturen.

Voor het uitvoeren van uitgebreidere echografieën werken wij samen met gespecialiseerd collega dierenarts Frederic.


Bloedonderzoek:

Wij beschikken over een bloedanalyseapparaat zodat wij in huis bloedonderzoeken kunnen uitvoeren. We bekomen het resultaat al na enkele minuten en kunnen dus zeer snel ingrijpen indien nodig. Een bloedonderzoek wordt uitgevoerd ter diagnosestelling maar kan ook dienen ter gezondheidscontrole. Een pre-anaesthetisch bloedonderzoek verhoogt de veiligheid van de ingreep.

- Hoeveel drinkt jouw huisdier per dag? -


Onze hond & kat drinken gemiddeld 50 mL/kg per dag! Rekening houdend met het feit dat dieren die natvoeding krijgen dit water al gedeeltelijk uit hun voeding halen.

Indien je dier meer drinkt, kan dit wijzen op oa blaas en/of nierproblemen en plan je best verder onderzoek in (een urineonderzoek en/of een bloedonderzoek)

Drinkt je huisdier te weinig dan zijn er verschillende manieren om de wateropname te verbeteren:

 • Geef jouw huisdier natte voeding of maak de brokjes wat nat met lauw water. Hierdoor komt de geur van de brokjes vrij hetgeen het smakelijker maakt & jouw huisdier heeft meteen ook extra vocht binnen.
 • Een kat kan je stimuleren met drinken door het water stromend te presenteren, bv door middel van een drinkfonteintje.
 • Katten en sommige honden drinken liever uit een grote drinkbak, zodat de snorharen het wateroppervlak aftasten en de snorharen niet tegen de kom tikken.
 • Voorzie ook drinkplaatsen die niet kort bij het eten staan. In de natuur zal een dier vaker drinken op andere plaatsen dan waar de prooi ligt om bezoedeld water te vermijden.

 

- Typische ontstekingen van een blaasontsteking -


Regelmatig denken eigenaars dat hun hond binnen markeert of dat hun kat tegen de kast begint te sproeien. Vaak, wanneer we het urinestaal onderzoeken, wijst dit op een blaasontsteking.

Wat zijn de meest herkenbare symptomen van een blaasontsteking:

 • Aandrang tot urineren maar er komt niets
 • Abnormale kleur van de urine zoals rood, roze, zwart of zelfs etterkleur
 • Bloed in de urine
 • De uitgeplaste hoeveelheid urine is klein
 • Extra inspanning of pijn vereist om te plassen
 • Genitale gebied vaak likken
 • Het dier plaatst het lichaam veel langer in de plashouding dan normaal
 • Incontinentie of het niet kunnen ophouden van de urine
 • Vaker plassen

Indien je deze dieren niet behandelt kan de blaasinfectie inwendig opklimmen naar de nieren. Dit kan zorgen voor acuut nierfalen met schade die onomkeerbaar is. Kom daarom steeds tijdig langs als je 1 of meerdere van voorafgaande symptomen ziet.

- Wat zijn de meest voorkomende oorzaken van een blaasontsteking?-

Het is vaak moeilijk om de juiste oorzaak van een blaasprobleem te detecteren en behandelen.

De oorzaak kan multifactorieel zijn of één specifiek probleem.

Hieronder vind je de enkele mogelijke oorzaken:

 • Infectieus
 • Verkeerde voeding
 • Erfelijke factoren 
 • Weinig beweging 
 • Overgewicht 
 • Ouderdomsfactoren
 • Te weinig drinken 
 • Stress 

Consulteer ons steeds als je merkt dat je kat of hond één of meerdere symptomen vertoont (frequente kleine plasjes, onzindelijkheid, pijn bij het plassen, onderbroken urinestraal). Wij kunnen dan, afhankelijk van de diagnose, een gepaste behandeling opstarten. 

Heeft je kat/hond problemen of pijn bij het plassen, dan kan er ook sprake zijn van blaasgruis of -stenen. Bij katers  (en reutjes) kan dit een gevaarlijke situatie zijn omdat blaasgruis of een blaassteen via de penis moeilijker kan worden uitgeplast en dit voor verstopping kan zorgen. Bij een kattin/teefje zal het gruis (indien niet te groot natuurlijk) makkelijker mee naar buiten komen.

- Incontinentie bij jouw huisdier-


Naarmate jouw huisdier ouder wordt kan hij/zij incontinent worden. Zij kunnen sporen nalaten op de vloer en meerdere keren uitgelaten moeten worden omdat het ophouden van de urine niet meer zo goed lukt.

Hoe komt dit juist?

De spieren en zenuwen verzwakken met het ouder worden waardoor het ophouden steeds moeilijker gaat. Hierdoor gaan ze minder controle hebben over de nodige spieren.

 • Onderliggende urinewegproblemen (zoals urineweginfecties) kunnen incontinentie veroorzaken,
 • gesteriliseerde teefjes hebben volgens de literatuur iets meer kans op incontinentie door de veranderde hormoonspiegels (al merken we hier in de praktijk geen noemenswaardige verschillen)
 • diabetes en andere aandoeningen die gekenmerkt worden door een verhoogde drankopname
 • bepaalde bezenuwings- of neurlogische afwijkingen.

Een behandeling kan worden opgesteld afhankelijk van de oorzaak van de incontinentie.

- Longworm behandelen-

Het is de tijd van het jaar om te denken aan de behandeling voor longworm. Maar wat doen deze parasieten nu?

In tegenstelling tot de meeste wormen leven deze wormen in het hart- en bloedvatenstelsel van de huisdieren. De meeste van onze huisdieren raken besmet door het opnemen van slakken- of amfibieslijm (rechtstreeks via aanraken van slak, amfibie, hun slijm of via drinkwater buiten ofwel onrechtstreeks door het opeten van prooidieren zoals muizen en vogels).

Welke symptomen ontwikkelen zich in een later stadium als je huisdier longworm heeft opgelopen?

 • Ademhalingsproblemen/ hoesten
 • Weinig energie
 • Vertraagde bloedstolling
 • Bloedingen
 • Gedragsveranderingen
 • Braken en diarree

 

Behandel je hond tegen longwormen aan de hand van 2 pipetten of 4 tabletten. Deze kuur wordt best toegediend wanneer de slaken in rust gaan en wanneer het dus kouder begint te worden zoals in de (herfst- of) winterperiode.

Weetjes