Weetjes

Waarvoor kunt u bij ons terecht?


Consultaties:

U kunt bij ons terecht met al uw huisdieren.

Wij behandelen zowel honden, katten, konijnen en knaagdieren als ook vogels, reptielen en pluimvee.

Wij staan graag in voor de gezondheidscontrole van uw dier door middel van (jaarlijkse) check-ups en de vaccinaties.

In geval van ziekte of aandoeningen staan wij klaar om u en uw dier de beste zorgen aan te bieden.

Voor de consultaties kunt u dagelijks bij ons terecht tijdens de vrije spreekuren of na afspraak, maar ook huisbezoeken zijn mogelijk.


De Balie:

De balie is elke dag (behalve op zondag) doorlopend geopend. Aan de balie helpen onze assitenten u gaag bij het afhalen van voeding, medicatie of andere producten. Zij staan steeds klaar om u het nodige advies en allerlei informatie te geven.


Chirurgie:

In onze praktijk worden er dagelijks operaties uitgevoerd, meestal in de voormiddag. De operaties die uitgevoerd worden gaan van de routine ingrepen zoals sterilisaties en castraties tot meer uitgebreide operaties zoals het bv het verwijderen van gezwellen of blaasstenen tot pootamputatie.

Voor orthopedische ingrepen en uitgebreide oogoperaties werken we samen met gastchirurgen Henk en Ellen.

Al onze patiënten worden tijdens de operatie  (met gasnarcose) continu opgevolgd door middel van een monitor die de ademhaling en de hartfrequentie registreert. Dit geeft een zeer veilige narcose. Na de operatie houden we het dier nog graag even onder toezicht, mogelijks in de couveuse, maar meestal mag de patiënt dezelfde dag nog naar huis.


Tandbehandelingen:

Naast operaties, kan u in onze praktijk ook terecht voor tandbehandelingen. Hiervoor zijn wij uitgerust met de nodige gespecialiseerde apparatuur. Bij honden en katten gaat het meestal om het verwijderen van tandsteen. In sommige gevallen dienen er dan ook tandextracties uitgevoerd te worden, mogelijks met het klieven van de tand of het uitboren van wortelresten. Hiervoor volgde dierenarts Steven een bijkomende opleiding.

Naast honden en katten, voeren wij ook tandbehandelingen uit bij konijnen en knaagdieren zoals cavia's, chinchilla's en ratten.


Radiologie/ echografie:

De praktijk beschikt over een modern röntgentoestel met digitale ontwikkelaar.

Op deze manier kunnen wij snel hoog kwalitatieve röntgenfoto's maken, digitaal bewaren en doorsturen.

Voor het uitvoeren van uitgebreidere echografieën werken wij samen met gespecialiseerd collega dierenarts Frederic.


Bloedonderzoek:

Wij beschikken over een bloedanalyseapparaat zodat wij in huis bloedonderzoeken kunnen uitvoeren. We bekomen het resultaat al na enkele minuten en kunnen dus zeer snel ingrijpen indien nodig. Een bloedonderzoek wordt uitgevoerd ter diagnosestelling maar kan ook dienen ter gezondheidscontrole. Een pre-anaesthetisch bloedonderzoek verhoogt de veiligheid van de ingreep.

- Tips om een hartprobleem te herkennen -


Een hartprobleem is minder vaak voorkomend bij jonge huisdieren. Het probleem stelt zich meer bij senior dieren. Daarnaast zijn er bepaalde rassen met een predispositie voor een bepaalde hartaandoening.

Wat zijn nu juist de symptomen waaraan je een hartprobleem bij jouw huisdier kan herkennen?

 

 • Verminderde uithouding
 • Hoesten (vnl bij honden)
 • Flauwte door inspanning of opwinding
 • Kortademig (pompende ademhaling/openmond ademen/sneller ademen)
 • Blauwe of grijze tong
 • Vochtopstapeling thv buik/poten

 

- Voeding voor een hartprobleem? -


In de voeding voor huisdieren met een hartprobleem zijn enkele ingrediënten toegevoegd ter ondersteuning van de hartfunctie:

 • Taurineis essentieel voor het samentrekken van de hartspier en daarmee voor de pompfunctie van het hart. Katten kunnen dit aminozuur, in tegenstelling tot honden, niet zelf aanmaken, vandaar dat het belangrijk is dat het is toegevoegd aan hun voeding. In een voeding met dierlijke ingrediënten zit taurine.
 • L-carnitineis een klein, in water oplosbaar, molecuul dat essentieel is voor het verbranden van vetzuren in de hartcellen, waardoor die voldoende energie tot hun beschikking hebben. Dieren kunnen L-carnitine uit hun voeding halen of zelf in de lever produceren.
 • Vitamine C en Ezijn antioxidanten die het hart beschermen tegen schadelijke invloeden.

- Hartwormen?-

Deze parasiet komt voor in het Middellands Zeegebied. Zowel de hond als kat is gevoelig voor deze parasiet. De parasiet wordt overgedragen via steekmuggen. De larven van de worm worden via de muggen tijdens een bloedmaaltijd geïnjecteerd bij onze huisdieren. Het kan 4 tot 6 maanden duren voordat de larven in het lichaam van het dier uitgroeien tot een volwassen worm van 30cm. Daarnaast kunnen ze er ook enkele jaren in overleven. Zo kunnen ze ook weer opgenomen worden door andere muggen.

Het is zeer moeilijk de worm te behandelen eens ze volwassen is. Vaak ontstaan er dan ook ernstige klachten bij de huisdieren. Voorkomen is dus de boodschap!

Je kan je huisdier beschermen tegen muggen door middel van een pipet voor vertrek. Bij thuiskomt adviseren we het dier tweemaal te ontwormen waardoor de parasiet al als larve wordt afgedood en niet de kans krijgt uit te groeien tot een volwassen worm.

- Weetje over het hart-

Wist je dat…

 • … het hart van een wind-, racetype- hond anders klinkt? Deze honden hebben dikker bloed waardoor er meer turbulentie is op de hartslag.
 • … wij maandelijks een echospecialist over de vloer krijgen? Frederick Bouvez maakt elke eerste donderdag van de maand hartecho’s bij onze hartpatiënten.
 • … katten niet hoesten als zij een hartprobleem hebben? In tegenstelling tot honden en mensen.
 • … jouw hond of kat ook bloed kan doneren? In de grote dierenklinieken zijn zulke bloedbanken ter beschikking.
 • … overgewicht een belangrijke factor is bij een hartprobleem? Het is aangewezen het gewicht zo optimaal mogelijk te krijgen of houden zodat het hart wat ontlast wordt.
 • … bij reanimatie van hond of kat de drukplaats aan de linker zijde van de borstkast is net achter de oksel?

 

Heb jezelf nog leuke weetjes over het hart? Reageer ze hieronder.

Weetjes