Weetjes

Weetjes

-Wat is een allergie?  -


Allergie bij de hond is helaas een vaak voorkomend probleem. Een allergie is een overmatige reactie van het afweersysteem tegen een onschadelijke prikkel. Dit kan aan het immuunsysteem zelf liggen of bijvoorbeeld aan de natuurlijke barrière tussen omgeving en dier.

 Denk hierbij aan de huid of darmwand: deze vormen de eerste bescherming tegen invloeden van buitenaf. Indien de darmwand of de huid zijn aangetast, kunnen allergenen makkelijker diep in het lichaam doordringen en daar een allergische reactie opwekken.

Er bestaan verschillende soorten allergieën bij de hond

  • Voedselallergie: allergie voor voedingsbestanddelen zoals runds, kip, vis, zuivel, rijst, ...
  • Contactallergie: allergie voor dingen waarmee de huid in aanraking kan komen zoals huisstofmijten, mensenschilfers, kattenhaar, vlooien, kruiden, grassen, bomen, gisten, schimmels, ...
  • Allergie voor bepaalde medicatie
  • Atopie

- Hoe diagnosticeer je een allergie -


Voor het bepalen van een allergie zal het huisdier een traject doorlopen om te komen tot de juiste diagnose. Dit kan een zeer intensief en soms tijdrovend traject zijn. Soms verloopt het onderzoek vlotter wanneer er al aanwijzingen zijn voor een bepaalde allergie, zoals een seizoensgebonden jeuk of huiduitslag.

  • Parasieten moeten als eerste uitgesloten worden. We moeten zeker zijn dat jouw huisdier geen vlooien, teken, mijten of luizen heeft.
  • Indien er geen parasieten gevonden worden, kan er gekeken worden naar een voedselallergie. Dit gebeurd aan de hand van een dieet. Jouw huisdier wordt op een niet-allergene voeding gezet gedurende een periode. Na deze periode zullen er terug voedselbestandsdelen één voor één toegevoegd worden om te bepalen op welk bestandsdeel jouw huisdier reageert. Indien jouw huisdier niet verbetert tijdens de hypoallergene of anallergene voeding is er geen sprake van een voedselallergie. Een andere mogelijkheid hiervoor is een bloedonderzoek.

Indien de twee bovenstaande stappen geen oplossing bieden, kan er sprake zijn van een contactallergie. Er bestaan diverse testen om na te gaan waar jouw huisdier op reageert. Zo kan er een volledig bloedonderzoek gebeuren om vast te stellen met welke allergenen jouw dier het moeilijk heeft. Naast dit bloedonderzoek zijn ook huidtesten mogelijk ter vaststelling van de oorzakelijke allergenen

- Desensinbilisatie -


Het behandelen van de allergie van jouw huisdier:

Indien er vlooien, teken, mijten of luizen gevonden zijn wordt dit behandeld met medicatie. Bij een vlooienallergie dient er echter er een extra symptomatisch behandeling mee opgesteld voor de huid te doen rusten en de jeuk te doen remmen.

Bij een voedselallergie wordt het bestandsdeel (of bestanddelen), waarop het huisdier reageert, zo goed mogelijk vermeden tot niet meer gegeven. De meeste van deze huisdieren hebben naast een aangepaste voeding vaak geen extra medicatie meer nodig.

Voor de huisdieren waar een contactallergie is vastgesteld, is er een mogelijkheid tot desensibilisatie. Het zijn allergeen-specifieke injecties waarbij een toenemende dosis allergeen geïnjecteerd wordt. De bedoeling is dat de reactie van het afweersysteem zal afnemen, idealiter tot het dier niet meer reageert op het allergeen in de omgeving. Het effect van deze immunotherapie zal pas na 4 tot 12 maanden te verwachten zijn bij jouw huisdier. Deze periode kan soms overbrugd moeten worden door gelijktijdige toediening van jeukremmers.

- Hypoallergene of anallergene voeding -


Een hypo- /anallergene voeding is een volledige dieetvoeding  voor honden of katten met een overgevoeligheid voor voedingsstoffen, waardoor ze huidklachten (zoals jeuk en huidirritaties) of spijsverteringsklachten ontwikkelen. De eiwitten in deze voeding worden gehydrolyseerd (of "geknipt" met andere woorden) zodat het lichaam ze niet meer als zodanig herkent en de overgevoeligheidsreactie achterwege blijft. De aanwezige vitamines en omega 3 vetzuren dragen bij aan het versterken van de huidbarrière, een gezonde huid en een glanzende vacht. Door de toevoeging van probiotica in verschillende hypoallergene of anallergene voedingen, wordt de darmflora van het dier versterkt die rechtstreeks in verbinding staat met het voorkomen van allergieën en op zichzelf bijdraagt een gezonde darmbarrière en een optimale spijsvertering.

 

Instagram posts