Weetjes

Weetjes

Snack van de maand


Deze ‘Selective Naturals Meadow Loops’ zijn heerlijke en gezonde snacks voor cavia’s en konijnen maar ook een ideale aanvulling op de voeding en hooi. Omdat ze geen suikers bevatten en een hoog vezelgehalte hebben, zijn ze ook ideaal voor chinchilla’s en degoes. Een lekkere en gezonde manier om uw huisdieren te verwennen.

De cavia & vitamine C


Wist je dat cavia’s ook vitamine C uit de voeding moeten halen, net zoals wij. Vitamine C wordt gebruikt om collageen te maken voor verschillende lichaamsweefsels. Deze vitamine is dus nodig voor een gezonde huid, goede gewrichten en een mooie wondheling. Vitamine C is ook zeer belangrijk voor een goed werkend immuunsysteem.

Voor een optimale opname aan vitamine C hebben cavia’s een voeding nodig met een hoog vitamine C-gehalte. De opname van vitamine C is dus afhankelijk van de hoeveelheid die in de voeding aanwezig is. Dit komt door de onstabiele binding van vitamine C. Controleer dus steeds het vitamine C gehalte van de voeding zodat uw diertje gezond blijft.

Verder bestaat de voeding van de cavia ook uit 80% hooi en verse groenten, net zoals dat van een konijn. Kies hier dan ook voor een groenvoeder dat rijk is aan vitamine C. Let wel op met dit te geven, sommige groenten en fruit kunnen zorgen voor maag-darm klachten en anderen zijn dan weer giftig. Controleer dus altijd wat je geeft aan je cavia. U kan dit controleren op KNAAGDIEREN.NET

Hoe houdt u de tanden van uw cavia gezond?


Cavia’s hebben tanden die hun hele leven lang blijven groeien. Gemiddeld groeien de tanden tot wel 1-2 mm per week, net zoals bij konijnen. Deze diertjes kauwen hele dagen op taaie vezels waardoor deze lengte in een korte periode ook wel weer wordt afgesleten. Hierdoor lijkt het niet dat de tanden van de cavia’s groeien.

Wanneer ze onvoldoende taaie vezels aangeboden krijgen kunnen deze tanden foutief groeien en slijten ze niet af. Dit kan zeer veel problemen veroorzaken bij de kleine diertjes. De snijtanden kunnen wij zelf in de gaten houden maar de achterste tanden zijn al wat moeilijker. Wanneer deze achterste tanden niet voldoende slijten kunnen er ‘spikes’ ontstaan. Dit zijn overwoekeringen die scherp kunnen aanvoelen waardoor de cavia slechter gaat eten. Wanneer dit te lang aanwezig is kunnen de tanden verder groeien en zelfs tegen elkaar groeien waardoor de tong vast komt te zitten. Dan spreken wij van een brug.

Dit kan steeds voorkomen worden met een goede gezonde voeding en een regelmatige controle van jouw cavia. Indien er spikes of te lange snijtanden aanwezig zijn is het belangrijk om meteen in te grijpen voordat ernstige problemen ontstaan.

De cavia, de metgezel voor groot en klein


Cavia’s zijn geweldige huisdieren. Deze leuke, spraakzame kleine diertjes zijn sociaal, zachtaardig en ze hebben een grote persoonlijkheid! Ze kunnen geweldige huisdieren zijn voor kinderen, op voorwaarde dat er ook een volwassene is die ervoor zorgt dat ze de zorg krijgen die ze nodig hebben. 

  • Ze zijn vriendelijk en makkelijk om handtam te maken
  • Ze hebben een spraakzame persoonlijkheid
  • U kan ze binnen en buiten huisvesten
  • Cavia’s hebben een lange levensduur van 5 tot 7 jaar met de optimale verzorging

Indien je een cavia in huis haalt, neem dan ook zeker even de stappen door hoe dit zou passen in jouw levensstijl.  

 

Instagram posts