Weetjes

Weetjes

Snack van de maand


Wanneer jouw huisdier op een dieet komt te staan is een calorie- en vetarm snoepje zoeken zeer moeilijk. Wij stellen jullie voor aan een ideaal snoepje ervoor. De Low calorie treat van Trovet. Dit snoepje kan naast gewichtsverlies ook ingezet worden bij bepaalde aandoeningen zoals calcium oxalaat Stene  en nierinsufficiëntie. Bovendien is dit snoepje hypoallergeen voor de meeste hondjes. Het bevat maar 1 eiwitbron, namelijk lam.


Wanneer is je huisdier 'te dik'?


Deze vraag komt steeds vaker terug in de praktijk. Eigenaars willen de ideale verzorging voor hun huisdier, maar het gewicht is een vaak voorkomend struikelpunt.

Wanneer is jouw huisdier ideaal van gewicht? Voor sommige rassen (zoals windhonden) is dit anders maar grosso modo kunnen we dit bepalen aan de hand van deze puntjes:

 • Je kan de ribben nog voelen zonder hard te duwen maar je voelt ze niet zeer fel uitsteken
 • Je ziet of voelt de taille nog als je vanboven op kijkt
 • De buik in zijaanzicht is nog opgetrokken en niet 1 rechte lijn
 • Je voelt een dun laagje vet op de ribben, dit dun laagje belemmert het voelen van de robben niet.

Met deze puntjes val je op score 4-5 van de 9. Onder de 4 is jouw huisdier te mager. Erboven is jouw huisdier te zwaar.

Wanneer is jouw huisdier dan te dik?

 • De ribben zijn voelbaar bij harder drukken of niet meer voelbaar
 • De taille is nog net te onderscheiden of niet meer zichtbaar
 • De buik is nog licht opgetrokken of niet en vormt een lijn met de borstkas.

Het gewichtsprogramma


Het ideaal gewicht van jouw huisdier is van belang. Deze maand doen wij een actie rond het gewicht.  Wanneer je langskomt bij ons voor een voedingsconsult en opstart met het programma krijg je een gratis hondenvoederbak met weegschaal mee. Het voedingsconsult wordt gedaan door onze assistentes Nancy, Bo en Jolien. Je kan ernaar vragen aan de balie of via telefoon.

Wij stellen samen met jullie een haalbaar plan op met de opvolg weegmomenten zodat we jouw huisdier op een ideaal gewicht kunnen krijgen of houden.

Een dieet voeding, wat & waarom?


Een dieet voeding is een voeding waarbij je een lager energie gehalte in jouw voeding aanwezig is. Hierdoor worden er minder reserve vetten en suikers in het lichaam opgeslagen.

Wij werken samen met de satiety weight management van Royal Canin. Deze voeding heeft bewezen resultaten waarbij 97% van de dieren gewicht verloor binnen de 3 maanden. In deze voeding zitten ook specifieke vezels die ervoor zorgen dat het honger gevoel doet afnemen waardoor er minder bedelgedrag is. Door een hoger eiwitgehalte in deze voeding is er ook sprake van een blijvende spiermassa tijdens gewichtsverlies, het helpt dus zeer specifiek op vetafname. Veder is de brok zo ontworpen dar de hond moet kauwen op de brok en deze dus niet kan ‘opschrokken’. De brokjes zijn hierdoor ook nog een goed voor de mechanische reiniging van de tanden. Geen brokjes fan? Er bestaat ook nat eten van deze voeding, deze kan je dan op een lickimat doen zodat je hond ook niet schrokt.

Overtuigd? Kom dan langs om jouw gewichtsprogramma op te starten.

Starten met meer bewegen


Op dieet wilt ook zeggen meer bewegen. Vaak is dit zeer moeilijk om jouw huisdier maar vaak ons zelf ook te motiveren om meer te spelen, wandelen of spelletjes te voorzien voor onze dieren. Maar dit kan zeker. Er zijn zeer veel dienstverleners die met honden gaan wandelen. Maar je kan zelf ook veel voorzien.

Wat kan je allemaal doen?

 • Soms kan het leuk zijn voor verschillende speeltjes te legen zodat ze kunnen afwisselen van spel
 • Een mogelijkheid om naar binnen buiten te gaan. Vaak bewegen honden maar als ze buiten kunnen rondlopen.
 • Wandel aan een lange lijn. Als honden kunnen snuffelen verbruiken ze ook energie en zijn ze ook nog eens aan het wandelen. Hierdoor verbruiken zij dubbel.
 • Bij katten kan je meerdere eetbakken zetten met een minimale portie zodat ze meer moeten zoeken naar eten. Je kan de eet kom steeds verplaatsen, op deze manier moeten ze ook zoeken en meer energie erin steken.

Heb jij zelf nog beweegtips? Zet ze erbij in de reacties zodat andere baasjes deze ook kunnen proberen.

Instagram posts