Weetjes

Weetjes

Waarvoor kunt u bij ons terecht?


Consultaties:

U kunt bij ons terecht met al uw huisdieren.

Wij behandelen zowel honden, katten, konijnen en knaagdieren als ook vogels, reptielen en pluimvee.

Wij staan graag in voor de gezondheidscontrole van uw dier door middel van (jaarlijkse) check-ups en de vaccinaties.

In geval van ziekte of aandoeningen staan wij klaar om u en uw dier de beste zorgen aan te bieden.

Voor de consultaties kunt u dagelijks bij ons terecht tijdens de vrije spreekuren of na afspraak, maar ook huisbezoeken zijn mogelijk.


De Balie:

De balie is elke dag (behalve op zondag) doorlopend geopend. Aan de balie helpen onze assitenten u gaag bij het afhalen van voeding, medicatie of andere producten. Zij staan steeds klaar om u het nodige advies en allerlei informatie te geven.


Chirurgie:

In onze praktijk worden er dagelijks operaties uitgevoerd, meestal in de voormiddag. De operaties die uitgevoerd worden gaan van de routine ingrepen zoals sterilisaties en castraties tot meer uitgebreide operaties zoals het bv het verwijderen van gezwellen of blaasstenen tot pootamputatie.

Voor orthopedische ingrepen en uitgebreide oogoperaties werken we samen met gastchirurgen Henk en Ellen.

Al onze patiënten worden tijdens de operatie  (met gasnarcose) continu opgevolgd door middel van een monitor die de ademhaling en de hartfrequentie registreert. Dit geeft een zeer veilige narcose. Na de operatie houden we het dier nog graag even onder toezicht, mogelijks in de couveuse, maar meestal mag de patiënt dezelfde dag nog naar huis.


Tandbehandelingen:

Naast operaties, kan u in onze praktijk ook terecht voor tandbehandelingen. Hiervoor zijn wij uitgerust met de nodige gespecialiseerde apparatuur. Bij honden en katten gaat het meestal om het verwijderen van tandsteen. In sommige gevallen dienen er dan ook tandextracties uitgevoerd te worden, mogelijks met het klieven van de tand of het uitboren van wortelresten. Hiervoor volgde dierenarts Steven een bijkomende opleiding.

Naast honden en katten, voeren wij ook tandbehandelingen uit bij konijnen en knaagdieren zoals cavia's, chinchilla's en ratten.


Radiologie/ echografie:

De praktijk beschikt over een modern röntgentoestel met digitale ontwikkelaar.

Op deze manier kunnen wij snel hoog kwalitatieve röntgenfoto's maken, digitaal bewaren en doorsturen.

Voor het uitvoeren van uitgebreidere echografieën werken wij samen met gespecialiseerd collega dierenarts Frederic.


Bloedonderzoek:

Wij beschikken over een bloedanalyseapparaat zodat wij in huis bloedonderzoeken kunnen uitvoeren. We bekomen het resultaat al na enkele minuten en kunnen dus zeer snel ingrijpen indien nodig. Een bloedonderzoek wordt uitgevoerd ter diagnosestelling maar kan ook dienen ter gezondheidscontrole. Een pre-anaesthetisch bloedonderzoek verhoogt de veiligheid van de ingreep.

- Angstige pup of hond?-


Wij stellen je graag een “angstbezoekje” voor.
Maar wat is dat juist?

Het is een momentje om je hond op een goede en leuke manier kennis te laten maken met onze praktijk en te socialiseren met de dierenarts. Bij elke vreemde gebeurtenis: op de weegschaal staan, aaien, het aanraken van pootjes, oren ed krijgt je viervoeter eveneens een beloning van de assistente.
Kom je graag eens langs? Bel ons gerust voor een afspraak!

- Een allergie? Desensibilisatie biedt een oplossing -


Jouw viervoeter heeft last van een allergie? Jeuk? Kale plaatsen op de vacht? Schilfers?

Wij stellen je graag een desensibilisatie kuur voor. Wat houdt dat in hoor ik je al vragen.


We starten met een bloedonderzoek om te bepalen waar je dier allergisch voor is. Nadien volgt een behandeling waarbij je dier wordt geïnjecteerd met een desensibilisatievloeistof om immuniteit op te bouwen tegen de specifieke allergie waar jouw dier last van heeft. De vloeistof bevat extracten van de allergenen waarop je huisdier allergisch reageert. Deze injecties worden gegeven volgens een bepaald schema.

Het resultaat? Een sterke daling van de klachten en mogelijks een totale genezing

Product in de kijker: Flexadin plus


Deze variant van de Flexadin is een voedingssupplement dat onder anderen glucosamine, visolie, lijn zaadolie, chondroïtine sulfaat en glycerine bevat. Deze bestanddelen helpen je dier met de ontwikkeling van het kraakbeen en ondersteunt het gewricht tijdens de groei en de volwassen levensfase, het supplement wordt gebruikt als er nog geen kraakbeenschade is . Er bestaan 2 varianten voor de kleine en de grote rassen.
Voor verdere vragen kan je ons bellen of mailen. We helpen je graag verder.

-Senior kat in huis?-


Wanneer spreken wij van een senior leeftijd van jouw kat. Dit geldt zoals bij de hond vanaf 75%-80% van het leven volbracht is, meestal vanaf 10 jaar oud. Vanaf deze leeftijd zijn er een paar zaken waarmee men rekening kan houden.

 • Aangepaste voeding: net zoals bij honden zijn de katten minder actief, minder buiten enzovoort. Daarom raden wij een lager calorische voeding aan. Verder is het ook van belang om problemen te voorkomen. Nierfalen is een zeer vaak voorkomend probleem bij katten. Hiervoor is de senior voeding dan ook speciaal aangepast aan de behoeften van de nieren.
 • Kattenbak: de kat die ineens onzindelijk wordt en plast in huis geraakt soms zijn kattenbak niet meer in. De rand is te hoog. Men kan hiervoor een nieuwe kattenbak kopen met een lagere rand. Ook de kat kan last hebben van de gewrichten.
 • De krabpaal: krabmateriaal is nog steeds van belang! Maar verzet deze materialen wat lager. Net om dezelfde reden dat de kat zijn kattenbak niet meer in kan.
 • Biedt hulpmiddelen voor springen: Zie je dat jouw kat meer en meer moeite heeft om de kast op te springen waar hij/zij normaal slaapt? Zet er een opstapje voor zodat jouw kart de sprong niet in 1 keer moet maken maar in meerdere malen

Heeft jouw kat last van de typische ouderdomsklachten zoals: slechte ademgeur, plassen in huis, veel plassen, veel drinken enzovoort? Neem dan zeker eens contact op voor een senior check up! Deze houdt hetzelfde in als bij een senior hond.

 • Bloedonderzoek
 • Urineonderzoek
 • RX-foto
 • ...

Consultatie:


Van  maandag tot en met vrijdag tussen 9 en 19 uur.

Zaterdag tussen 9 en 12 uur. 

Enkel op afspraak

-Senior hond?-


Wanneer spreken wij van een senior hond? Een hond is een senior vanaf het moment dat hij 75%-80% van zijn leven volbracht heeft. Dit is gemiddeld genomen rond de leeftijd van 7 jaar. Vanaf deze leeftijd heeft jouw hond dus andere behoeften dan een volwassen hond. We overlopen ze kort even samen met jou.
De hond heeft een andere voedingsbehoefte. Senior honden bewegen vaak minder waardoor de energieopname lager moet zijn dan in de volwassen hond. Verder hebben senior honden ook vaak last van obstipatie. Hierdoor is het vezelgehalte in de voeding ligt verhoogt zodat de darmen optimaal blijven werken. Er is ook een daling aan fosfor en zouten om het nierweefsel te sparen. Dit weefsel slijt doorheen het leven waardoor we dit willen ontlasten tijdens het senior stadia. Dit wilt niet zeggen dat elke senior hond meteen een nierpatiënt is.


Deze huisdieren hebben vaak ook last van ouderdomskwaaltjes zoals staar, artrose, onstabiel gewicht enzovoort, met deze reden raden wij ook een senior check up aan.
Wat houdt dat in:

 • Bloedonderzoek
 • Urineonderzoek
 • RX-foto van het bewegingsstelsel
 • ...

Balie:


Van  maandag tot en met vrijdag tussen 9 en 19 uur.

Zaterdag tussen 9 en 13 uur

CONTACT

Maastrichterstraat 46

3740 Bilzen

info@dapdemol.be

089/50 17 38

DIERENARTS VAN WACHT

23/01/2021-24/01/2021


DAP De Mol


Maastrichterstraat 46
3740 Bilzen
089/501738