Weetjes

Waarvoor kunt u bij ons terecht?


Consultaties:

U kunt bij ons terecht met al uw huisdieren.

Wij behandelen zowel honden, katten, konijnen en knaagdieren als ook vogels, reptielen en pluimvee.

Wij staan graag in voor de gezondheidscontrole van uw dier door middel van (jaarlijkse) check-ups en de vaccinaties.

In geval van ziekte of aandoeningen staan wij klaar om u en uw dier de beste zorgen aan te bieden.

Voor de consultaties kunt u dagelijks bij ons terecht tijdens de vrije spreekuren of na afspraak, maar ook huisbezoeken zijn mogelijk.


De Balie:

De balie is elke dag (behalve op zondag) doorlopend geopend. Aan de balie helpen onze assitenten u gaag bij het afhalen van voeding, medicatie of andere producten. Zij staan steeds klaar om u het nodige advies en allerlei informatie te geven.


Chirurgie:

In onze praktijk worden er dagelijks operaties uitgevoerd, meestal in de voormiddag. De operaties die uitgevoerd worden gaan van de routine ingrepen zoals sterilisaties en castraties tot meer uitgebreide operaties zoals het bv het verwijderen van gezwellen of blaasstenen tot pootamputatie.

Voor orthopedische ingrepen en uitgebreide oogoperaties werken we samen met gastchirurgen Henk en Ellen.

Al onze patiënten worden tijdens de operatie  (met gasnarcose) continu opgevolgd door middel van een monitor die de ademhaling en de hartfrequentie registreert. Dit geeft een zeer veilige narcose. Na de operatie houden we het dier nog graag even onder toezicht, mogelijks in de couveuse, maar meestal mag de patiënt dezelfde dag nog naar huis.


Tandbehandelingen:

Naast operaties, kan u in onze praktijk ook terecht voor tandbehandelingen. Hiervoor zijn wij uitgerust met de nodige gespecialiseerde apparatuur. Bij honden en katten gaat het meestal om het verwijderen van tandsteen. In sommige gevallen dienen er dan ook tandextracties uitgevoerd te worden, mogelijks met het klieven van de tand of het uitboren van wortelresten. Hiervoor volgde dierenarts Steven een bijkomende opleiding.

Naast honden en katten, voeren wij ook tandbehandelingen uit bij konijnen en knaagdieren zoals cavia's, chinchilla's en ratten.


Radiologie/ echografie:

De praktijk beschikt over een modern röntgentoestel met digitale ontwikkelaar.

Op deze manier kunnen wij snel hoog kwalitatieve röntgenfoto's maken, digitaal bewaren en doorsturen.

Voor het uitvoeren van uitgebreidere echografieën werken wij samen met gespecialiseerd collega dierenarts Frederic.


Bloedonderzoek:

Wij beschikken over een bloedanalyseapparaat zodat wij in huis bloedonderzoeken kunnen uitvoeren. We bekomen het resultaat al na enkele minuten en kunnen dus zeer snel ingrijpen indien nodig. Een bloedonderzoek wordt uitgevoerd ter diagnosestelling maar kan ook dienen ter gezondheidscontrole. Een pre-anaesthetisch bloedonderzoek verhoogt de veiligheid van de ingreep.

- Parasieten bij onze reptielen -


Wist je dat parasieten één van de meest voorkomende ziektes is bij reptielen?

Het begrip parasieten is zeer breed. Reptielen kunnen last hebben van mijten en teken (= ectoparasieten), flagelaten, ciliaten, coccidiose en wormen (= endoparasieten). Deze parasieten hebben op hun beurt en impact op het welzijn en de gezondheid van terrariumdieren.

Het preventief behandelen van deze dieren zoals bij honden en katten wordt eigenlijk niet gedaan.

Wij raden aan om een gezondheidsonderzoek en een mestonderzoek (1 per terrarium) minimaal jaarlijks te laten uitvoeren.

Wat zijn de symptomen als jouw reptiel last heeft van endoparasieten?

 • vermageren, slecht of niet eten eten, regurgiteren & abnormale stoelgang
 • zwaar ademen, slijm of etter in de mond, ontstekingen van de mond

 

Maak een afspraak bij onze dierenarts & breng ook mest mee. Zo kunnen wij het onderzoeken en parasieten uitsluiten.

 

- Tips bij het houden van reptielen -


Wij horen vaker dat reptielen super leuke dieren gevonden worden maar dat mens soms niet weten hoe ze er goed aan te beginnen. Hier zijn enkele tips!

 • Het allerbelangrijkste is goed opzoekwerk vóór je start aan het houden van reptielen. Eens alles duidelijk is, zorg je best voor het verblijf en laat je het een tijdje 'proefdraaien'. Zo ben je zeker van de juiste omstandigheden voor je toekomstige huisdier.
 • Elke soort heeft een ander klimaat nodig. Het klimaat waarin het dier leeft, moet zo goed mogelijk nagebootst worden voor een optimale verzorging. Hou rekening met de omgevingstemperatuur, de belichting, de vochtigheid, de ondergrond, de bezettingsdichtheid en de voeding.
 • Ultraviolet licht is zeer belangrijk voor de meeste reptielen. Zorg steeds voor een juiste wattage (naargelang de grootte van het verblijf en de nodige warmte)
 • De meeste aquatische reptielen hebben een landgedeelte nodig voor het zonnen. Landdieren hebben naast hun warme zonneplaats ook een afkoelregio nodig om verbranding te voorkomen. Zorg dus steeds voor een temperatuursgradiënt binnen het verblijf.
 • Warmtelampen mogen niet te laag hangen en moet er worden voorzien dat de dieren er zich niet aan kunnen verbranden. Andere warmtebronnen zoals warmtekabels, -matten, -stenen kunnen soms ook té warm worden en brandwonden veroorzaken. Let dus goed op!

- Wist je dat... over jouw konijn?-


Regelmatig verzorgen we konijntjes met tandproblemen. Hoe komt dit?

De tanden van konijnen en knaagdieren groeien hun hele leven lang. Ze groeien tot wel 3 mm per week!

Dit brengt ook wat gevolgen met zich mee wanneer ze verkeerd staan of wanneer het diertje niet de juiste voeding eet of krijgt. De tanden worden te lang of ze slijten niet op een goede manier tijdens het eten.

Wat kan je hieraan doen?

 • Regelmatig de tanden laten controleren door de dierenarts: indien nodig zal de dierenarts de tanden bijslijpen/ bijvijlen. Vaak is hiervoor narcose nodig
 • Zorgen voor correcte voeding & knaagmateriaal: hooi en ander ruwvoer is een zeer belangrijk element voor de spijsvertering maar ook voor het slijten van de tanden.

Hoe merk je dat jouw konijn last heeft van de tanden?

 • Natte vacht onder de kin en aan de voorpoten
 • Weigeren te eten ondanks honger met gewichtsverlies als gevolg
 • Smakgeluiden of knarsentanden tijdens én los van het eten
 • Voeding uitspuwen

- De voeding voor jouw konijn-


De correcte voeding voor jouw konijn is een MUST!

Een konijn is een planteneter, dit kan je vergelijken met de voeding van een paard.

Het belangrijkste element van de voeding is HOOI! Waarom?

 • Hooi is rijk aan allerlei voedingsstoffen zoals mineralen vitaminen & eiwitten
 • Onderhoud van de darmflora
 • Het is vezelrijk en zorgt voor een goede darmmotiliteit
 • Slijten van de tandjes
 • ruwvoer helpt tegen verveling

Naast hooi is groenvoeder ook belangrijk! Het bevat dezelfde belangrijke voedingsstoffen als het hooi maar met water.

Best geef je "1 glas" groenvoeder per kilogram lichaamsgewicht. Wissel de groenten ook af zodat het konijn toch enige variatie aan smaken heeft en een ruim asortiment aan vitamines die elkaar afwisselen.

Een gouden tip: geef donkere groenten! Deze hebben een hogere voedingswaarde dan lichte groenten zoals sla.

Fruit is eerder een SNOEPJE voor het konijn. Geef hier niet teveel van en werk opbouwend. Indien je te veel fruit, snoep of pellets geeft, gaat jouw konijn zijn hooi en groenvoer laten liggen.

- Tips bij het aanschaffen van een ratje-


Ratjes worden vaak gehouden als huisdier. Maar wat je nu doen zodat je een goede verzorging biedt! Hier vind je enkele tips in verband met het aanschaffen van een ratje:

 • Ratten zijn zeer aanhankelijk dieren, hou ze daarom minimum met 2 en liefst van dezelfde leeftijd! Vaak zijn er bij de kweker al groepjes of koppels gevormd. Een nieuw ratje in een bestaande groep introduceren kan conflicten geven maar kan natuurlijk ook goed klikken. Alles is afhankelijk van de groep die jij al hebt en de individuele karakters.
 • Ratjes klimmen graag en worden zeer graag uitgedaagd. Geef hen daarom een voldoende hoge kooi, minimaal is dit 80 cm. Als je de ruimte hebt, zien we dit graag hoger! In een hoge kooi maak je best overlappende niveau’s zodat jouw rat niet naar beneden kan vallen.
 • Ratten zijn alleseters net zoals wij. Best wordt een rattenkorrel als voeding uitgebreid met fruit, groenten en vers vlees of vis aan toe. Je kan ze ook eens verwennen met een gekookt eitje.
 • Indien je geen ongewenste nestjes wil, laat je ze best ook steriel maken. Ze zijn op een relatief jonge leeftijd al geslachtsrijp.

Weetjes