Weetjes

Weetjes

Waarvoor kunt u bij ons terecht?


Consultaties:

U kunt bij ons terecht met al uw huisdieren.

Wij behandelen zowel honden, katten, konijnen en knaagdieren als ook vogels, reptielen en pluimvee.

Wij staan graag in voor de gezondheidscontrole van uw dier door middel van (jaarlijkse) check-ups en de vaccinaties.

In geval van ziekte of aandoeningen staan wij klaar om u en uw dier de beste zorgen aan te bieden.

Voor de consultaties kunt u dagelijks bij ons terecht tijdens de vrije spreekuren of na afspraak, maar ook huisbezoeken zijn mogelijk.


De Balie:

De balie is elke dag (behalve op zondag) doorlopend geopend. Aan de balie helpen onze assitenten u gaag bij het afhalen van voeding, medicatie of andere producten. Zij staan steeds klaar om u het nodige advies en allerlei informatie te geven.


Chirurgie:

In onze praktijk worden er dagelijks operaties uitgevoerd, meestal in de voormiddag. De operaties die uitgevoerd worden gaan van de routine ingrepen zoals sterilisaties en castraties tot meer uitgebreide operaties zoals het bv het verwijderen van gezwellen of blaasstenen tot pootamputatie.

Voor orthopedische ingrepen en uitgebreide oogoperaties werken we samen met gastchirurgen Henk en Ellen.

Al onze patiënten worden tijdens de operatie  (met gasnarcose) continu opgevolgd door middel van een monitor die de ademhaling en de hartfrequentie registreert. Dit geeft een zeer veilige narcose. Na de operatie houden we het dier nog graag even onder toezicht, mogelijks in de couveuse, maar meestal mag de patiënt dezelfde dag nog naar huis.


Tandbehandelingen:

Naast operaties, kan u in onze praktijk ook terecht voor tandbehandelingen. Hiervoor zijn wij uitgerust met de nodige gespecialiseerde apparatuur. Bij honden en katten gaat het meestal om het verwijderen van tandsteen. In sommige gevallen dienen er dan ook tandextracties uitgevoerd te worden, mogelijks met het klieven van de tand of het uitboren van wortelresten. Hiervoor volgde dierenarts Steven een bijkomende opleiding.

Naast honden en katten, voeren wij ook tandbehandelingen uit bij konijnen en knaagdieren zoals cavia's, chinchilla's en ratten.


Radiologie/ echografie:

De praktijk beschikt over een modern röntgentoestel met digitale ontwikkelaar.

Op deze manier kunnen wij snel hoog kwalitatieve röntgenfoto's maken, digitaal bewaren en doorsturen.

Voor het uitvoeren van uitgebreidere echografieën werken wij samen met gespecialiseerd collega dierenarts Frederic.


Bloedonderzoek:

Wij beschikken over een bloedanalyseapparaat zodat wij in huis bloedonderzoeken kunnen uitvoeren. We bekomen het resultaat al na enkele minuten en kunnen dus zeer snel ingrijpen indien nodig. Een bloedonderzoek wordt uitgevoerd ter diagnosestelling maar kan ook dienen ter gezondheidscontrole. Een pre-anaesthetisch bloedonderzoek verhoogt de veiligheid van de ingreep.

Tandenpoetsen doe je zo!


“Hoe vaak zou je het gebit van jouw huisdier moeten verzorgen voor een optimale tandhygiëne? Het gebit zou best dagelijks gepoetst moeten worden. Maar hoe begin je aan het poetsen?

 

Eerst zou je huisdier moeten wennen aan een tandborstel. Dit gaat het best in een aantal fasen. Leer jouw huisdier zijn lippen op te heffen op een leuke manier. Zo kan je ook aan de tanden kan komen zonder het ongemakkelijk is voor hen. Hierna kan je beginnen met jouw  vinger, dan een gaasje en dan een tandenborstel om de tanden te poetsen. Best start je ook al meteen met het gebruikt van de tandenpasta.

 

Er is een leuk filmpje beschikbaar op onze Instagram en Facebook pagina! Neem zeker eens een kijkje!


Is het tandenpoetsen gelukt? Of heb je er toch nog vragen rond? Je kan ons steeds bereiken op 089/50.17.38

Het Orozyme® gamma:


Het Orozyme® gamma heeft een brede waaier aan tandverzorging voor groot en klein.

Het meest belangrijke voor jouw huisdier is het tandenpoetsen. Deze producten hebben een tegen de biofilm op de tanden waardoor tandplak en dus ook tandsteen voorkomen wordt.

De Orozyme® tandpasta bevat een enzymatisch complex dat inwerkt op de tandplak in de mond. Deze voorkomt ook dat tandplak verder gevormd kan worden. het is ideaal om dit dagelijks te gebruiken bij jouw huisdier. Het is ook een zeer smakelijke tandpasta.

 

Lukt het tandenpoetsen niet? Dan zijn er nog verschillende andere mogelijkheden.

We kunnen ook gaan werken met kauwstrips die je huisdier dagelijks moet krijgen voor het reinigen. Orozyme® heeft hier 2 varianten in. De eerste zijn de enzymatische kauwstrips uit runderhuid. Deze bevatten dezelfde enzymen als de tandpasta en hebben ook hun mechanische reiniging door het kauwen.

De tweede variant is een meer stick vorm op plantaardige basis. Het zijn de RF2 sticks. Deze hebben een ergonomische vorm waardoor de mechanische reiniging verbeterd. Ze bevatten een specifieke soort rabarber wortel.

 

Vindt je viervoeter deze niet zo lekker? Dan hebben we nog andere opties.

Zo bestaat er mondwater dat je dagelijks toevoegt aan hun drinkwater. Dit heeft dezelfde werking als de RF2 sticks.

 

Heeft dit geen succes? Dan hebben wij nog snoepjes en poeder.

Het bucco-fresh poeder en de snoepjes zijn gemaakt uit algen. Het bucco-fresh poeder kan je toevoegen aan de voeding, de bucco-fresh snoepjes kan je als beloning geven aan je huisdier.

 

Heb je nog vragen voor ons? Je kan ons steeds bereiken op 089/50.17.38

Tandentips van de dierenarts


Een verzorging van het gebit is noodzakelijk. Dit kan door tandenpoetsen, mondwater, tandensticks enzovoort. Tegenwoordig worden jullie als baasje overrompeld met een enorme keuze aan tandensnacks. Hier overlopen wij als dierenarts waaraan een goede gebitsverzorgingssnack moet voldoen.

  • Het gebruik van kauwsticks is ideaal voor honden die niet graag hun tanden laten poetsen. De sticks voldoen zowel aan een mechanische en enzymatische reiniging. Er zijn ook producten op de markt met plantaardige extracten zoals algen en zeewier.
  • Verder moet er gelet worden op de grote van de sticks en brokken die u geeft. Wanneer de brokken te klein zijn, gaan ze niet het gewenste schuureffect hebben op de tanden. Jouw huisdier zou ze niet zomaar mogen inslikken maar er echt op moeten bijten.
  • Goed mondwater moet dezelfde enzymen bevatten als de sticks. Mondwater zou een ideale combinatie zijn met tandenpoetsen. Het voorkomt de biofilm op de tanden en zorgt voor een vermindering aan tandplak.

In onze praktijk hebben wij een zeer ruim assortiment voor gebitsverzorging: diverse sticks, voeding, koekjes voor de tanden te onderhouden, tandpasta, tandenborstels in verschillende vormen.

Heb je hier vragen over? Zou je ze graag eens willen proberen? Je kan altijd terecht aan onze balie voor vragen en een eventuele aankoop voor een gezond gebit.


Tips rond de tandenwissel bij puppies en kittens:

Het tanden wisselen bij ons huisdier is een lastige periode. Puppys en kittens krijgen op de leeftijd van 3 à 6 weken hun eerste tandjes. Het volledige melkgebit zal aanwezig zijn op de leeftijd van 8 weken ouderdom.

Het wisselen is net iets anders:

  • Een kitten wisselt de eerste tandjes op een leeftijd van 13-14 weken ongeveer en zal een volledig gebit hebben op de leeftijd van 7 maanden.
  • Een puppy begint ook op een leeftijd van 13-14 weken en eindigt op een leeftijd van 7 maanden.
  • Bij beiden kunnen er eventuele variaties aanwezig zijn naargelang het ras en de grootte van het huisdier.

Hoe kan jij als baasje in deze situatie helpen?

  • Kauwspeeltjes of milde kauwsnacks: laat ze niet in jouw handen bijten, eens geleerd blijven ze dit vaak doen. Als puppy is dit misschien lief en schattig maar als een volwassen hond dit doet, kan dit pijn doen. Het bijtgedrag vloeit voornamelijk voort uit pijn van het doorbreken en wisselen van de tandjes. Ook is dit vaak uit nieuwsgierigheid.
  • Een speciale puppy voeding waarvan de brokjes wat groter zijn en deze dus ook een kauwfunctie hebben, namelijk de royal canin® puppy.

Wat doen wij als dierenarts?

  • Een controle tijdens het puppyconsult of alle tandjes gewisseld zijn. Wij controleren ook op persisterende melktanden. Indien jouw puppy of kitten er last van heeft, dus pijn of koorts heeft kunnen wij ingrijpen door deze tand te verwijderen. Vaak duwt dit tegen de volwassen tand waardoor dit verwijderen noodzakelijk is.

Heb je nog vragen voor ons? Je kan ons steeds bereiken op 089/50.17.38