Weetjes

Waarvoor kunt u bij ons terecht?


Consultaties:

U kunt bij ons terecht met al uw huisdieren.

Wij behandelen zowel honden, katten, konijnen en knaagdieren als ook vogels, reptielen en pluimvee.

Wij staan graag in voor de gezondheidscontrole van uw dier door middel van (jaarlijkse) check-ups en de vaccinaties.

In geval van ziekte of aandoeningen staan wij klaar om u en uw dier de beste zorgen aan te bieden.

Voor de consultaties kunt u dagelijks bij ons terecht tijdens de vrije spreekuren of na afspraak, maar ook huisbezoeken zijn mogelijk.


De Balie:

De balie is elke dag (behalve op zondag) doorlopend geopend. Aan de balie helpen onze assitenten u gaag bij het afhalen van voeding, medicatie of andere producten. Zij staan steeds klaar om u het nodige advies en allerlei informatie te geven.


Chirurgie:

In onze praktijk worden er dagelijks operaties uitgevoerd, meestal in de voormiddag. De operaties die uitgevoerd worden gaan van de routine ingrepen zoals sterilisaties en castraties tot meer uitgebreide operaties zoals het bv het verwijderen van gezwellen of blaasstenen tot pootamputatie.

Voor orthopedische ingrepen en uitgebreide oogoperaties werken we samen met gastchirurgen Henk en Ellen.

Al onze patiënten worden tijdens de operatie  (met gasnarcose) continu opgevolgd door middel van een monitor die de ademhaling en de hartfrequentie registreert. Dit geeft een zeer veilige narcose. Na de operatie houden we het dier nog graag even onder toezicht, mogelijks in de couveuse, maar meestal mag de patiënt dezelfde dag nog naar huis.


Tandbehandelingen:

Naast operaties, kan u in onze praktijk ook terecht voor tandbehandelingen. Hiervoor zijn wij uitgerust met de nodige gespecialiseerde apparatuur. Bij honden en katten gaat het meestal om het verwijderen van tandsteen. In sommige gevallen dienen er dan ook tandextracties uitgevoerd te worden, mogelijks met het klieven van de tand of het uitboren van wortelresten. Hiervoor volgde dierenarts Steven een bijkomende opleiding.

Naast honden en katten, voeren wij ook tandbehandelingen uit bij konijnen en knaagdieren zoals cavia's, chinchilla's en ratten.


Radiologie/ echografie:

De praktijk beschikt over een modern röntgentoestel met digitale ontwikkelaar.

Op deze manier kunnen wij snel hoog kwalitatieve röntgenfoto's maken, digitaal bewaren en doorsturen.

Voor het uitvoeren van uitgebreidere echografieën werken wij samen met gespecialiseerd collega dierenarts Frederic.


Bloedonderzoek:

Wij beschikken over een bloedanalyseapparaat zodat wij in huis bloedonderzoeken kunnen uitvoeren. We bekomen het resultaat al na enkele minuten en kunnen dus zeer snel ingrijpen indien nodig. Een bloedonderzoek wordt uitgevoerd ter diagnosestelling maar kan ook dienen ter gezondheidscontrole. Een pre-anaesthetisch bloedonderzoek verhoogt de veiligheid van de ingreep.

- Hoe herken je oververhitting? -


Een oververhit huisdier herken je niet meteen. Het begint vaak met vage symptomen:

 • Liggen
 • Traag of niet reageren bij het aanspreken van het huisdier
 • Hijgen

Verder voel je bij het aanraken van het dier:

 • Warme oren
 • Warme voetzooltjes
 • Rode slijmvliezen

Wanneer je deze symptomen hebt is het belangrijk het dier GELEIDELIJK AAN af te koelen. Dus dierect koud water geven of een zeer koude handdoek op het dier leggen zijn absoluut uit den boze.
Waarom? Lees verder in onze volgende nieuswflash.

- Een natte handdoek ter afkoeling? NOT DONE!-


Je hebt een oververhit huisdier en wilt hem afkoelen? Doe dit geleidelijk aan. Wat bedoelen we daar juist mee? Gooi er geen koud water op of een natte handdoek? Dit gaat een averechts effect creëren voor het huisdier. Wat gebeurt er nu juist wanneer je dit toch doet?

 

De natte handdoek is in eerste instantie koud. Hierdoor gaan de aders van de huid vernauwen waardoor de dieren dus nog minder goed hun warmte kunnen afgeven aan de omgeving. Een dier geeft warmte af via de huid. Wanneer je daar een koude handdoek op legt gaat dit dus niet meer. In extreme gevallen wordt het bloed ook dikker en gaat dit moeilijker rond gestuurd worden. Op dit moment komt er dus ook minder zuurstof in het lichaam waardoor er orgaan falen kan ontstaan.

 

Let dus op dat je het dier zeer geleidelijk aan afkoelt om deze spoedsituatie te voorkomen deze zomer!

 


- ZOMERFUN -


Wat zijn nu leuke activiteiten voor de huisdieren tijdens het warme weer?

 1. Je kan gaan zwemmen met je hond.
  Je kan ook een kleine badje voorzien voor je kat of konijn. Opgelet dat dit zeker NIET te diep is. Best kan je een bakje vullen 1-5 cm water afhankelijk van hoe groot jouw huisdier is.
 2. Maak samen ijsjes! Lees ons receptje op de Facebook- & Instagrampagina.
 3. Avondwandelingen of ochtendwandelingen in het bos! Het bos heeft veel schaduw waardoor de zon niet steeds rechtstreeks op jouw huisdier schijnt. Op straat wandelen is niet goed voor de voetzooltjes, die zo verbrand kunnen raken. De straat zelf warmt namelijk op tot zeer hoge temperaturen. Voel zelf eerst aan de asfalt of het nog niet te warm is.
  Voorzie ook steeds drinkwater tijdens de wandeling.
 4. Binnenhuis activiteiten tijdens de namiddag zijn een aanrader. Je kan een puzzel maken voor je huisdier zodat hij even bezig is met het eten.

Heb je zelf nog tips of ideetjes voor veilige zomerfun? Dan mag je ons het zeker laten weten!

Weetjes

- Je dier op en correcte manier afkoelen? Enkele tips! -


 • Je kan je huisdier direct spoelen met lauw water , dus GEEN ijskoud water. Dit moet wel stromend water zijn. Wanneer het dier alerter lijkt te zijn kan je het water kouder zetten.
 • Zet een ventilator in de buurt, liever niet rechstreeks op het huisdier zolang hij nog niet alert genoeg is.
 • Leg het dier op een koude handdoek, maar leg NOOIT een koude handdoek op het dier. Je kan hem ook verplaatsen naar een schaduwrijk gebied.
 • Maak de pootjes nat. Op deze plaats verliest het dier ook warmte en de afkoeling op deze kleinere locaties kan voor het dier ook goed doen.
 • Zorg voor vers drinkwater